Nejen o pivu očima zahraničního zpravodaje rozhlasu
autor: archiv
zvětšit obrázekBelgie se v žádném případě nerovná jen Brusel. Království u Severního moře toho nabízí mnohem víc, a to i pro milovníky chuťových zážitků. Belgie je vyhlášená svojí čokoládou a hranolky s nepřeberným množství omáček. Pro většinu Čechů je ale určitě její nejpřitažlivější stránkou pivo. Vaří se tam téměř 2000 různých piv, které z Belgie dělají jednu z pivně nejrozmanitějších a nejzajímavějších zemí světa. Trapistické pivo, lambic, gueuze, kriek, dubbel nebo tripel jsou jen některé z typických belgických pivních stylů. Po těchto pivních specialitách vás v této knize Pivní království Belgie provede bývalý zpravodaj Českého rozhlasu v Beneluxu a pivní znalec Filip Nerad.
Prostřednictvím jeho pivního putování zároveň procestujete celou Belgii a poznáte i mnohá její méně známá místa. Zjistíte, co všechno spojuje známý trapistický klášter Orval s Českem, jak souvisí bruselská kanalizace s unikátními spontánně kvašenými pivy a kde leží belgický Žatec. Dozvíte se také, jak hluboko jsou Belgičané ochotní sáhnout do peněženky, aby se mohli zakousnout do chmelových výhonků, jak se páruje pivo s čokoládou nebo kudy vede první pivovod na světě. To vše je doplněné zajímavými postřehy o Belgii a mnoha fotografiemi.
Ukázka z kapitoly Někdo to rád hořkosladké: … Vzhledem k belgické náruživosti pro čokoládu a pivo se logicky nabízí jejich spojení. Čokoládové pivo připravují mnohé zahraniční i některé české pivovary, málokde ale dává tahle kombinace větší smysl než v Belgii. Tady ho vaří například pivovar Huyghe, který je známý svými silnými aly s růžovým slonem nazvanými Delirium a stejnojmennou bruselskou pivnicí, která stojí kousíček od rodiště čokoládových pralinek a je každý večer beznadějně přeplněná turisty, kteří si touží odškrtnout zážitek pravé belgické hospody doporučovaný v každém cestovatelském bedekru. Pod značkou Floris vyrábí tenhle průmyslový pivovar z městečka Melle u Gentu také celou řadu ochucených – hlavně ovocných – pšeničných speciálů. Mezi nimi je i Floris Chocolat, který ale spíše než čokoládové pivo chuťově i vzhledem připomíná sladkou kolu s pěnou. Kdo touží po chuťovém potěšení z čokolády v pivu, měl by raději sáhnout třeba po tmavě mahagonovém quadrupelu Kasteel Barista Chocolate Quad z už zmiňovaného západobelgického pivovaru Van Honsenbrouck. Místo dortíku nebo zákusku je tohle pivo ideální a každý, kdo v dětství miloval čokoládový termix, si při jeho popíjení navíc zavzpomíná na mládí.
Kdo naopak dává přednost čokoládě v křupavém skupenství a pivu s více klasickými chutěmi, ale nebrání se jejich spojení, ten má možnost vyzkoušet jinou belgickou specialitu. Párování piva a čokolády. Téhle netradiční fúzi se už řadu let úspěšně věnují například vyhlášený francouzský čokolatier Jean-François Vaux a uznávaný pivní sommelier Christophe Gillard. Právě za ním jsem se vypravil do valonského Arlonu, který leží v jihovýchodním koutu Belgie, kousek před hranicemi s Lucemburskem... Knihu zakoupíte na www.radioteka.cz.
TIP!
Časopis 26 - rubriky
Články v rubrice - Novinky...
Pavel Mészáros: S láskou a humorem
Vztahy partnerské, rodinné i pracovní, šťastné i méně šťastné chvíle v životě, čas, který nelze zastavit, a hl ...celý článek
Lukáš Pavlásek vydal svou jedenáctou knihu
Komikovi a spisovateli Lukáši Pavláskovi právě vyšla další kniha. V pořadí jedenácté dílo je tentokrát určeno ...celý článek
Časopis 26 - sekce
DIVADLO
Dokumentární cyklus Semafor atd.
Semafor atd. (1/8)
Spletitá cesta legendárního autorského divadla, které na podzim oslaví 65 let od svého z celý článek
HUDBA
Melodické skladby dua Tommy Lefroy se rozezní Futurem
Dívčí indie-rockové duo Tommy Lefroy, které tvoří zpěvačky a skladatelky Tessa Mouzourakis a Wynter Bethel, vy celý článek
OPERA/ TANEC
PRAKAB přivítá veřejnost v rámci dne otevřených dveří
Pražská kabelovna ve druhé polovině června otevře své brány veřejnosti, které nabídne nejen možnost prohlédnou celý článek